Jaro’s verhaal: Zonder vrij internet kan je ook geen walvis redden

Elke maandagavond komen we met de Amsterdamse Piraten samen in café Checkpoint Charlie. Jaro, één van de kroegeigenaren, is een ras-Amsterdammer en een enthousiaste Piraat. Voor deze verzameling verhalen uit de stad sprak ik hem uitgebreid over activisme, politiek en het internet.

Checkpoint Charlie

“Vroeger speelde ik in bandjes, was ik DJ en werkte ik in de Melkweg. Als kroegeigenaar hou ik nu eigenlijk voor het eerst in mijn leven wat over. Als enige van de eigenaren was ik ook niet bang toen we begonnen, want ik ken Amsterdam. Zo’n plek als dit was er nog niet in de stad. We zijn een beetje alternatief maar hier is iedereen welkom. Zo hebben we ook de regel dat iedereen hier een feestje kan organiseren, maar dat je niet een aparte ruimte kunt huren. Andere mensen zijn altijd welkom om ook te komen.”

Vrij internet

“Ik zeg altijd dat je zonder vrij internet ook geen walvissen kunt redden. Als je actie wilt ondernemen, als je een community wilt bouwen, als je een idee wilt verkopen aan mensen dan heb je in 2017 een vrij internet nodig waar je dat op kunt doen. Internet is veranderd van een informatievoorzieningsding, waarvoor het volgens mij gebouwd is, naar een soort shoppingmall. Als ik vroeger opzocht hoe een wasmachine werkt kreeg ik een uitleg. Dat waren de eerste tien resultaten. Nu moet ik eerst drie pagina’s mensen die me een wasmachine willen verkopen doorgaan en als ik heel goed zoek kan ik dan misschien een tip vinden hoe ik mijn wasmachine moet repararen. Dat is echt zonde.”

Digitale awareness

“Mijn digitale awareness kwam laat, pas ergens in de jaren negentig. Op 4Chan heb ik – voor het uiteen viel in trolls aan de ene kant en Anonymous aan de andere – geleerd hoeveel kracht het internet heeft. Wat mij betreft moet techniek altijd dienend zijn, nooit leidend. Maar met digitalisering is het zo snel gegaan de afgelopen jaren dat techniek leidend lijkt geworden. Waarom rijden er elke dag extra servers naar binnen bij Facebook, om extra kattenplaatjes te hosten? Niet omdat dat nodig is, maar omdat het kan. Op internet zijn we alleen maar aan het bijbouwen zonder na te denken over de menselijke gevolgen. Bepaalde dingen, nutsvoorzieningen zoals water, zijn zo belangrijk dat ze gewoon van het volk moeten zijn. Internet is ook een nutsvoorziening.”

Politieke visie

“Visie is in de politiek bijna een vies woord. Als je drie jaar vooruit denkt ben je al een hele pief. Maar als je kijkt naar technologische veranderingen en hoe snel die gaan, dan is dat bijna niet bij te houden. Als je dan niet exponentieel gaat denken en een visie gaat ontwikkelen dan ben je te laat. Dat geldt zeker ook voor millieupolitiek, je haalt geen sufficiënte oplossingen uit korte-termijndenken, daar is toch echt een visie voor langere tijd vereist. Zo geprezen bedrijven als Google hebben iemand als Ray Kurtzweil daar zitten. Een ingenieur, die als een van de weinige een hele toekomst uitdacht, echt een visionair. Google huurt hem in, geeft hem een zak geld en zegt: we don’t give a fuck what you do, ga je ding doen. Die durf ontbreekt in de politiek volledig.”

Wereldpolitiek

“Mijn interesse gaat vooral uit naar wereldpolitiek. Daar worden de keuzes gemaakt die echt bepalen hoe onze toekomst eruit ziet. Globalisering is een feit, geen optie die je aan of uit kan zetten. Ik ben vóór samenwerking, al was het maar om gewapende conflicten te vermijden. Europa is in mijn opinie dan ook een goed idee, maar slecht uitgevoerd, Daar moet je alert op zijn, en blijven tweaken tot het klopt. De ECB bijvoorbeeld is nergens ter verantwoording te roepen, en dat moet je niet willen. Democratie wil zeggen dat wij, het volk, invloed moet kunnen blijven uitoefenen op de organisaties en instanties die ons politieke systeem vormen. Dat is lastig voor de bestuurders, maar dat moet ook. Zij werken voor ons, niet andersom.”

Links en rechts

“Ik kom uit een rood nest. Links was altijd waar de vernieuwing vandaan kwam. Je ziet dat de oude politiek faalt. Mensen gaan hele gekke sprongen maken. Daar lijkt geen verstandig antwoord op te zijn. Wat je ziet is Trump, de Brexit, net-niet Le Pen. Rechts gaat aan de haal met de verandering en niet links. Het is voor het eerst in mijn leven dat niet links op de barricade staat maar rechts. Wij, links, met zo’n geschiedenis van vernieuwing en langetermijndenken kunnen dat niet laten gebeuren. De AOW is een linkse gedachte, vakantiegeld is een linkse gedachte, al die ideeen die de PVV nu loopt te verdedigen zijn links gedachtegoed. De barricades lijken van rechts en daar moet iets mee gebeuren. Links lijkt alleen te reageren, in plaats van te zeggen ‘hier staan wij voor’.”

Brutale politiek

“Alt-right politici, die liegen gewoon. Keihard. Daar moeten wij een antwoord op hebben. Dat antwoord is niet dat wij ook moeten liegen, maar wel dat we brutaler zijn. Links heeft geleerd om alles volgens de regels, heel beschaafd te doen. Maar dat beschaafde, daar zit niemand op te wachten. Nu heb je zeg maar het brave geitenwollensokkenlinks, en het brave parlementaire PVDA en D66-links. Maar mijn links de afgelopen jaren zijn dingen als anonymous, wat natuurlijk geen organisatie is, mensen die gewoon bij elkaar komen en zeggen ‘nee, dit kan zo niet’. Mensen die herrie maken en kijken wat ze voor elkaar kunnen krijgen. Dat activisme is on the rise. Weet je wat ik Piraat vond, dat jullie met een bootje de hofvijver op voeren. Dat kan de partij wel gebruiken, wat meer rebel without a cause dingetjes.”